In een nieuwe brief naar de Tweede Kamer heeft minister Karien van Gennip aangekondigd dat de invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) met één jaar is uitgesteld. Dat betekent dat de wet in werking treedt per 1 januari 2026 en de Nederlandse Arbeidsinspectie zal gaan handhaven per 1 januari 2027. Het uitstel komt doordat de uitvoeringstoets van Justis vertraging heeft opgelopen. Van Gennip benadrukt een zorgvuldige aanpak om de effectiviteit van het nieuwe stelsel te garanderen.

Meer tijd nodig voor zorgvuldige invoering van het stelsel

Justis is de beoogde Toelatende Instantie die namens de minister van SZW de toelatingen zal gaan verstrekken. Momenteel voert Justis een uitvoeringstoets uit die gaat bepalen of Justis daadwerkelijk kan functioneren als Toelatende Instantie binnen het toelatingsstelsel. De minister kwam tot de conclusie dat er meer tijd nodig is voor dit onderzoek dan voorzien.

Minister van Gennip: “De invoering van het toelatingsstelsel betreft een groot, complex en risicovol traject. Ik wil de uitkomsten van de uitvoeringstoets daarom zorgvuldig wegen, samen met Justis. Daarnaast zijn afspraken nodig met Justis en het Ministerie van Justitie en Veiligheid over onder andere de governance en financiering. Ik verwacht daar in totaal circa twee maanden voor nodig te hebben. Ik streef ernaar om uw Kamer in oktober a.s. te informeren over de uitvoeringstoets van Justis en mijn daaropvolgende besluitvorming daarover.”

Naast vertraging van de uitvoeringstoets van Justis, is de lagere regelgeving van het wetsvoorstel in een algemene maatregel van bestuur (AMvB) nog in de maak. De regelingen zijn dit voorjaar ter internetconsultatie gepubliceerd. De verwerking van alle reacties, toetsen en adviezen zijn nog niet afgerond. Daarnaast de minister nog in afwachting van de uitvoeringstoets van de Belastingdienst.

Eén jaar uitstel Wtta

Door de vertraging van alle uitvoeringstoetsen en activiteiten die van besluitvorming daarover afhankelijk zijn, zal de Wtta ingaan per 1 januari 2026. Voor het overgangsrecht moet je je vóór 1 januari 2026 melden en vóór 1 juli 2026 toelating aanvragen. Daarmee verschuift ook het aanvragen van een SNA-certificaat met één jaar. Zorg er dus voor dat je vóór 1 juli 2026 over een geldig SNA-certificaat beschikt. Vanaf 1 januari 2027 zal de Arbeidsinspectie gaan handhaven bij uitleners en inleners.