De Wet Toelating Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten (WTTA) is een voorstel dat op 1 januari 2026 in werking moet treden en beoogt een vergunningstelsel in te voeren voor bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Dit wetsvoorstel richt zich op de bescherming van werknemers en het tegengaan van oneerlijke concurrentie en misstanden in de uitzendsector.
De WTTA legt vast dat bedrijven die werknemers ter beschikking stellen aan derden, zoals uitzendbureaus, eerst een toelating moeten verkrijgen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om de toelating te krijgen, moeten bedrijven aan een aantal eisen voldoen:
- Normenkader: Bedrijven moeten voldoen aan een aantal administratieve en financiële vereisten die grotendeels al bij de Stichting Normering Arbeid (SNA) bestaan.
- Financiële waarborg: Er is een waarborgsom van €100.000 vereist (of €50.000 voor startende bedrijven), die terugbetaald wordt na vier jaar indien het bedrijf zich aan de regels houdt.
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): Dit is verplicht voor rechtspersonen om de betrouwbaarheid te waarborgen.
Een centrale, publieke Toelatende Instantie zal toezicht houden en een openbaar register bijhouden van toegelaten bedrijven. Voor bedrijven die slechts incidenteel arbeidskrachten uitlenen, bestaat de mogelijkheid een ontheffing aan te vragen als de loonsom voor uitgeleende krachten onder bepaalde grenzen blijft.
Wilt u nu al precies weten wat u nodig heeft voor de WTTA?
Neem dan contact met ons op!
Zie ook de pagina van de Rijksoverheid over de WTTA.